Moto akumulator

Sodobne elektrarne so opremljene z naprednimi napravami za pridobivanje in skladiščenje električne energije, to pa velja tudi za razne domače elektrarne, s katerimi lahko zagotavljamo napajanje celotne hiše. Izjema pa so manjše domače elektrarne, ki so lahko zelo enostavno sestavljene in koristijo prednosti manjših komponent.

Samo zbiranje energije poteka na različne načine, odvisno od tega, kaj želimo z energijo početi. Za ogrevanje vode na primer služijo sončni kolektorji, ki vsebujejo vodo, ki jo želimo ogreti, in so povezani na hišni vodovod. Sončne celice zbirajo sončno energijo v obliki elektrike in so nadalje povezani v lastno električno omrežje. Tako sončni kolektorji kot celice koristijo isti vir energije, a delujejo drugače in ponujajo različen učinek. V obeh primerih pa imamo na voljo precej enostavne naprave, ki bodo dobro poskrbele za svoje delo – tudi manjši in cenejši sončni kolektorji na primer ogrejejo dovolj vode za vse potrebe družinske hiše, manjše sončne celice pa so lahko povsem zadostne za napajanje mnogih manjših porabnikov in varčnih naprav.

V vsakem primeru pa je pomembno še skladiščenje energije, saj mora biti ta na voljo, ko jo potrebujemo. Pri tem se splača zagotoviti zadostno kapaciteto. Kakšen manjši moto akumulator je lahko zelo priročen in kompakten, a ne more zagotoviti učinkovitega delovanja. Moto akumulator je namenjen uporabi v motornem kolesu, kjer ima enostavno nalogo dovajati energijo žarometom, elektroniki in drugim porabnikom, hkrati pa se ob delovanju motorja stalno polni. V domači elektrarni je režim polnjenja in praznjenja povsem drugačen, zato pridejo v poštev drugačni akumulatorji, poleg tega pa ima moto akumulator tako ali tako premajhno kapaciteto. Tudi avtomobilski akumulatorji večinoma ne pridejo v poštev, treba bo uporabiti namenske akumulatorje za sončne elektrarne. Ti so prilagojeni rednim ciklom polnjenja in praznjenja, kar je kot nalašč za polnjenje preko dneva in praznjenje v času, ko sonca ni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *