Transport Slovenija

Z vstopom Hrvaške v Evropsko unijo in enotno carinsko območje Slovenija nima več zunanje meje Evropske unije, tako da je obisk sosednjih držav povsem enostaven, pa tudi za tovorni transport Slovenija pri poslovanju s sosedami ne povzroča težav. Nekaj več pozornosti pa bo treba nameniti izzivom pri tovorjenju blaga med bolj oddaljenimi državami, ne samo tistimi, ki spadajo v isto gospodarsko skupnost.

Mednarodni prevozi pokrivajo izjemno široko področje, nenazadnje gre lahko za potniški ali tovorni transport, oboje pa se še naprej deli na mnoge podskupine. Čisto možno je torej, da s prevozom ne bo nikakršnih težav, tudi če pri tem večkrat prečkamo državne meje. Nenazadnje lahko po celotnem območju Evropske unije prosto potujemo in na nobeni meji verjetno ne bomo naleteli na nadzor. Podobno velja za tovorni transport, ki je znotraj evropske gospodarske skupnosti zelo poenostavljen, čeprav se je treba še vedno posvetiti nekaterim carinskim obveznostim in dajatvam.

Veliko bolj zapleten pa je tovorni mednarodni transport s tretjimi državami. Za transport Slovenija predstavlja priljubljeno uvozno destinacijo, kar pomeni, da v državo prihaja blago z vsega sveta. S tem so lahko povezane nekatere komplikacije in stroški, ki jih imajo uvozniki tovora, ki ne izvira v Evropski uniji. Takšni mednarodni prevozi zahtevajo bistveno več načrtovanja in tudi finančno investicijo, najbolje pa je, da jih organizirajo usposobljeni logistični strokovnjaki. To so običajno podjetja, ki se dobro spoznajo na tovrsten transport – Slovenija jih ponuja kar nekaj, saj je poslovanje v državi zaradi majhnega lokalnega trga precej uvozno-izvozno naravnano, s tem je prisotna potreba po učinkovitih prevozih, povpraševanju pa seveda sledi tudi ponudba. Profesionalno organizirani mednarodni prevozi so vsekakor prava rešitev za mnoga podjetja, ki ne želijo tvegati učinkovitosti in zanesljivosti svojih poslovnih procesov, temveč želijo najti rešitev za brezskrbno poslovanje. Seveda bo treba storitev plačati, a investicija se vsekakor povrne s tekočim poslovanjem in novimi priložnostmi na tujih trgih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *