svetlobne kupole

Izmed lastnosti, ki delajo plastične materiale tako vsestransko uporabne, spada zlasti obstojnost. Veliko plastičnih materialov je precej odpornih v vseh pogledih, tako da lahko svojo nalogo opravljajo več desetletij. Hkrati je ta ista lastnost tudi prekletstvo, saj se plastična embalaža razkraja zelo počasi, skozi več stoletij, in se veliko hitreje kopiči, kot pa razpada. Vseeno pa je v veliko primerih to odlična lastnost. Omenimo le en tak primer – polikarbonat kritina.

Naj bo za strehe večjih objektov ali pa kar celotno konstrukcijo zunanjih površin rastlinjaka, polikarbonat kritina je s svojo vsestranskostjo pridobila kup privržencev, ki jo uporabljajo v razno razne namene. Poznamo več tipov polikarbonat kritine: polna polikarbonat kritina, ki jo ločimo po različnih debelinah, in prekatna polikarbonat kritina z različnim številom prekatov, navadno 1 – 3.

Prekatni tip kritine že veliko časa prednjači zlasti pri uporabi za rastlinjake ali manjše vrtne lope. Prekati, napolnjeni z zrakom ali kakšnim drugim plinom, poskrbijo za dodatno toplotno izolacijo, hkrati pa se na ta način proizvede bolj čvrsto ploščo z manj materiala, kot če bi delali s polnim polikarbonatom. Prekatno polikarbonat kritino se da enostavno rezati, prepogibati in na različne načine spajati med seboj.

Iz polne polikarbonat kritine pa se da po drugi strani na enostaven način skriviti različne oblike, kot so svetlobne kupole. Na prvi pogled so svetlobne kupole resda povsem nekaj drugega kot ravne polikarbonat plošče, pa vendar se v veliko primerih lahko za strešne odprtine uporablja oboje. Tudi postopek izdelave svetlobne kupole se začne z ravno polikarbonat ploščo, ki jo segrejejo na 280°C, nato pa s hidravlično stiskalnico stisnejo v kalup. Po strditvi ima polikarbonat enake lastnosti, kot jih je imel prej, saj je strjevanje polikarbonata reverzibilno; polikarbonat spada v skupino termoplastov, ki se jih vse da preoblikovati s pomočjo toplote. Svetlobne kupole pa imajo tudi dodatno estetsko vrednost – bolj moderen izgled.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *