Grelne preproge

Tudi zastonj se lahko ogrevamo, a v hudih zimah takšne opcije najbrž ne pridejo v poštev. Veliko bolj uporabni so nizkoenergijski sistemi, ki za ogrevanje koristijo cenovno ugodne vire energije. Skoraj brez izjeme se bodo med najcenejšimi sistemi znašli električni, ki res zahtevajo zelo malo energije za delovanje, hkrati pa je elektrika tako ali tako zelo poceni. V primerjavi z alternativami so lahko razlike zelo znatne. Poleg tega imamo na voljo več ogrevalnih sistemov, ki jih lahko povsem prilagodimo svojim zahtevam in tako dosežemo optimalen izkoristek.

Talno gretje

Ena izmed dobro znanih možnosti je električno talno gretje. Za to se običajno uporabljajo grelne preproge, ki združujejo grelne elemente na urejeni podlagi in omogočajo zelo enostavno vgradnjo. Tudi s tega vidika pomenijo grelne preproge opazen prihranek, sploh v primerjavi s toplovodnim talnim gretjem.

Posebej pa je treba izpostaviti odličen izkoristek takšnega gretja. Grelne preproge razporedijo grelne elemente po celotni podlagi, s tem pa dosežejo optimalen učinek ogrevanja pri nizki temperaturi in nizki porabi. Gre za varčno ogrevanje z najboljšim izkoristkom, pa tudi izkušnja pri ogrevanju je zelo udobna, saj so prostori enakomerno topli.

IR ogrevanje

Zelo privlačna alternativa talnemu gretju je IR ogrevanje, ki prav tako deluje na elektriko in ponuja odličen izkoristek energije. Gre za možnost, ki je priljubljena izbira za ogrevanje celotnih stanovanj, še posebej če ne gre za zelo velike prostore. Tudi IR ogrevanje ima kombinacijo prednosti pri ceni, posamezni paneli so namreč dokaj ugodni, medtem ko je delovanje predvsem na dolgi rok neprekosljivo učinkovito.

IR ogrevanje verjetno trenutno ponuja najboljše izkoristke na dolgi rok, gotovo pa je najboljša izbira za tiste, ki pri ogrevanju na prvo mesto postavljajo ceno. To ne pomeni, da se bo treba sprijazniti s kakšnimi omembe vrednimi pomanjkljivosti, saj je dober izkoristek posledica sodobne tehnologije in učinkovitega vira energije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *