Izolacija od strehe do tal

Pri izolaciji stavbe največ pozornosti namenjamo izolaciji stanovanjskih prostorov, seveda pri tem mislimo tako na zunanjo kot na notranjo izolacijo. V fazi načrtovanja je možno ta sistem zelo enostavno prilagajati, dosežemo lahko različne učinke, ki pa so odvisni tudi od izvedbe del. A prav tako na končni učinek vpliva izolacija tistih delov stavbe, na katere morda ne pomislimo. Od strehe do tal najdemo več elementov, ki jih je treba izolirati.

Toplotna izolacija podstrešja

Podstrešje pogosto kar nekoliko zanemarimo, saj verjetno niti ni v rabi. A vseeno gre za velik prostor, ki je pod streho tudi zelo dovzeten za spremembe zunanjih temperatur. Tako predstavlja šibko točko v celoviti izolaciji, tudi če sicer dobro poskrbimo za izolacijo samih stanovanjskih prostorov. Toplotna izolacija podstrešja lahko naredi veliko razliko, saj pomaga pri zadrževanju toplote v notranjosti stavbe oziroma poleti preprečuje vdor toplote, ki pod streho nastaja zaradi neposrednega vpliva sonca na strešno kritino. Nadalje pa je toplotna izolacija podstrešja seveda naravnost nujna v primeru, da nameravamo podstrešni prostor uporabljati za bivanje – v tem primeru poskrbimo za izolacijo sten, tal in strehe.

Toplotna izolacija temeljev

Od ene skrajnosti k drugi – tudi v najnižjih delih stavbe naletimo na tveganja za velike toplotne izgube. Pravzaprav so temelji za takšne vplive še posebej dovzetni, saj so stalno v stiku z materialom v okolici, tako da z zemljo izmenjujejo tudi svojo toploto. Kakovostna izolacija temeljev poskrbi, da to ni krivo za toplotne izgube. Celotna konstrukcija stavbe je namreč do neke mere toplotno prevodna, tako da bi lahko z uhajanjem toplote skozi temelje močno ogrozili učinkovitost splošne izolacije. Če želimo kar se da dobro poskrbeti za prav vsak detajl, je izolacija temeljev vsekakor nujna. Seveda se temu opravilu posvetimo že pri načrtovanju in gradnji stavbe, saj je kasneje izolacijo v zemlji nemogoče dodati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *