odvetniki v Ljubljani

Njega dni so reševali spore po načelu ‘zob za zob, buško za buško’. En možakar v stari Grčiji je denimo drugemu z vozom butnil v rob koče in mu jo tako porušil na glavo, modre glave sodnije pa so nato odločile, da mu naj oškodovanec v zameno prav tako podre hiško. Hvala bogu, da ne živimo več v takih časih. Danes se spori take in drugačne narave rešujejo v modernih prav(d)nih procedurah, vse skupaj pa se vrti v glavnem okoli financ.

Odškodnina. Lepa beseda, ob kateri se kapitalistično-naravnanemu človeku pocedijo sline. To ni nič slabega ali nekaj, česar bi se mogli sramovati. Že res, da neka božja zapoved svari pred pohlepom, toda stremenje po presežku in takem ali drugačnem izobilju in bogastvu nam je v krvi in v genetiki še iz pradavnine. Če se nam pripeti krivica, je odškodnina najboljši način, da se spor pogladi. In ni boljšega sopotnika v veliki tožbi ali drugem, milejšem iskanju pravice, kot kvaliteten odvetnik.

Nenapisana pravila odškodnin

Odškodnina ni nujno le finančna – lahko je moralna v smislu zadostitve in ponosa, lahko je denimo prevzem skrbništva nad ljubljenim otrokom ali nepokretno osebo, lahko zavzema kakršno koli nematerialno formo. Toda dejstvo je – naj se meri v evrih ali nasmehih, izkupiček bo boljši s pravimi ljudmi ob našem boku. Dober odvetnik je načitan, je preudaren in ve, kako se rečem streže. Številni odvetniki v Ljubljani temu kriteriju ustrezajo, res pa je, da se dobri od najboljših ločijo po niansah, malenkostih – a te lahko na koncu dneva pomenijo razliko med dobrim in odličnim izkupičkom oz. pravnim rezimejem.

Dandanes se že mnogo kje najdejo dovolj dobri odvetniki, v Ljubljani, v Celju, v Mariboru … Pravno pomoč lahko iščemo pri ‘tavelikih’ odvetniških hišah ali manjših advokatskih pisarnah, velja pa nenapisano pravilo, da se naj bo izvajalec pravne asistenco premo sorazmeren resnosti postopka. Najbolj prestižni, skorajda že ‘čeferinasti’ odvetniki v Ljubljani nas bodo le debelo pogledali, če bomo zapravljali njihov čas z minornimi zadevami ko denimo ta, da nam je sosedova Tončka postrigla najlepše vrtnice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *